Ingrijirea tatuajelor


  Primele cateva zile si saptamani sunt cele mai importante pentru noul tatuaj. Asigurati-va ca il ingrijiti adecvat! Vindecarea ranii difera de la individ la individ, de aceea ar trebuie sa urmati in primul rand sfaturile perimite de la cel care va facut tatuajul.

In general in vindecarea tatuajului trebuie sa urmati cativa pasi, acestia difera in functie de individ si de salonul la care a fost facut tatuajul.
1.Lasati bandajul care va fost pus peste tatuaj o perioada (in general intre doua si zece ore). Tatuajulul va avea scurgeri, acestea sunt o parte normala a procesului de vindecare.Bandajul este pus pentru a nu le permite bacteriilor din aer sau altor agenti din mediu sa contamineze rana
2.Asigurati-va ca va spalati bine pe maini inainte de a inlatura bandajul
3.Dupa inlaturarea bandajului curatati suprafata tatuajului cu apa si sapun. Nu frecati tatuajul cu o perie sau un prosop (asta nu trebuie sa fie facuta pana cand tatuajul nu este complet vindecat). Curatarea tatuajului are scopul de a inlatura celule moarte sa u resturile de tus de pe suprafata tatuajului
4.Uscati apoi tatuajul prin tamponare usoara cu ajutorul unui prosop curat si steril.
5.Lasati tatuajul sa se usuce complet (sproximativ 10 minute)
6.Aplicati gentil un strat subtire de unguent antibiotic(sau unul ce contine vitaminaA si vitaminaD)
7.Nu trebuie sa mai bandajati tatuajul
8.Repetati acesti pasi in primele 3-4 zile, aproximativ de 6 ori pe zi. Unguentul antibiotic nu ar trebui sa fie folosit mai mult de 3-4 zile(cititi indicatiile de pe prospectul acestuia), inlocuiti-l cu o lotiune inodora(de exemplu una ce contine aloe vera). Acesti apasi au rolul de a nu lasa tatuajul sa se usuce de tot. Unguentul ar trebui aplicat astfel incat tatuajul sa straluceasca. Daca este aplicat intr-un strat prea subtire, suprafata se poate usca si vindecarea este incatinita. Uneori va trebui sa aplicati un strat mai subtire sau mai gros, depinde de voi si de mediu(urmati instructiunile de pe prospectul unguentului)
Dupa cateva zile s-ar putea sa observati formarea unei cruste si o usoara cojire. Formarea excesiva a crustei arata ca tatuajul nu a fost facur bine, insa formarea crustei este normala. Acesta ete momentul perioadei de vindecare cand tatuajul va provoca o mancarime, incercati sa va abtineti cat de mult se poate sa va scarpinati sau sa rupeti coaja formata. Amintiti-va ingrijirea din primele saptamani a tatuajului este cea mai importanta.

Cateva sfaturi pentru ingrijirea tatuajului:
Nu inotati si nu stati mult in apa calda.
Nu folositi solutii pe baza de alcool sau apa oxigenata.
Nu va scarpinati si nu rupeti coaja.
Nu participati la activitati care va pot face sa transpirati, pana ce tatuajul nu se vindeca, transpiratie are un efect acid asupra tatuajului.
Evitati sa stati la soare pana cand rana nu este vindecata complet, iar dupa vindecare intotdeauna aplicat lotiune de plaja pentru a proteja tatuajul de razele ultraviolete, acestea afecteza intensitatea culorii tatuajului.